Nagyszombat megye 2021. június 9-én, szerdán szerződést kötött a DAG Slovakia Rt.-vel a nagyszombati Fő utca 17-es szám alatt található épület felújításáról. A sikeres pályázó a nyilvános versenypályázaton valamivel kevesebb mint 4,4 millió eurós ajánlatot tett. Az építési munkálatok a tervek szerint idén augusztustól 2022 decemberéig tartanak. A modernizált helyiségek a Nagyszombati Kreatív Központnak biztosítanak majd helyet, amelyre a megye európai uniós forrásokból 7,7 millió eurót nyert el.

„Az építési munkák kivitelezőjével aláírtuk a szerződést, amivel egy újabb jelentős lépést tettünk a Nagyszombati Kreatív Központ létrehozása felé. A munkálatok a tervek szerint idén augusztusban kezdődnek el. A rekonstrukció vélhetően kevesebb mint 17 hónapig tart majd. A költségek kevesebb mint 4,4 millió eurót tesznek ki, ami a tervezettnél 300 ezer euróval kevesebb“ – tájékoztatott Jozef Viskupič megyeelnök.

Nagyszombat megye a kultúrát illetően a legtöbb pénzt invesztálja a Nagyszombat város tulajdonában lévő, a nemzeti kulturális műemlékek közé tartozó épület felújításába. Hosszú idő után modernizálják, a pincétől egészen a tetőig. A felújítás körültekintő lesz, az épület pedig akadálymentessé válik. A kültér és a beltér egyaránt megújul, amelyek indusztriális jelleget öltenek. Tervben van műtermek, stúdiók és előadótermek kialakítása. Emellett pihenőzónák, irodák és üzlethelyiségek is létrejönnek. A villanyvezetékek mellett a légtechnika szintén teljesen megújul. Az épületben liftek lesznek. A modernizáció a Nagyszombat Megyei Műemlékvédelmi Hivatal felügyeletével zajlik majd.

„Tavaly október végén 7,7 millió eurós összeget nyertünk el a Nagyszombati Kreatív Központ kialakítására. Újfajta intézményről van szó, amely hozzájárul a vállalkozói tevékenységek fejlesztéséhez a kreatív ipar széles skáláján. Nagyszombatban létezik egy zenészeket, grafikusokat, képzőművészeket és fiatal tehetségeket felölelő erős közösség, amely a felújított épületben megfelelő körülmények között folytathatja majd tevékenységét – tette hozzá Viskupič megyeelnök.

A projekt célja a kreatív tehetség és a nem műszaki jellegű innovációk fejlesztésére alkalmas környezet kialakítása. Fontos részét alkotja az a szándék, hogy teret biztosítsanak a kreatív iparnak a vállalkozói tevékenységek legszélesebb skáláján. Ezen célok megvalósítása érdekében műtermek, hivatásos grafikai stúdiók, valamint fát és fémet megmunkáló műhelyek létesülnek, továbbá zenészeknek próba- és koncerttermek is.

Jozef Viskupič, Nagyszombat megye elnöke