A Nagyszombati Evangélikus Diakóniai Központ (SED) igazgatótanácsa úgy döntött, hogy a napközi otthon, amely eredetileg május 1-jén bezárt volna, év végéig működni fog. Nagyszombat megye egyúttal felajánlotta a családoknak és a klienseknek a Galántai Szociális Központ szolgáltatásait.

„A napközi otthon kliensei számára ez nagyon jó hír. Fontosnak tartom, hogy sikerült megoldást találni a problémára, és év végéig használhatják a napközi otthon nyújtotta szolgáltatásokat. Jelenleg a fenntartó számára elég idő áll rendelkezésre, hogy a kliensek érdekében tartós megoldást találjon“ – mondta J. Viskupič, Nagyszombat megye elnöke.

Nagyszombat megye küldöttsége már április végén találkozott minden érintett féllel, tehát a családokkal, a Nagyszombati Evangélikus Diakóniai Központ alkalmazottainak képviselőivel, annak fenntartójával, a Szlovákiai Evangélikus Diakóniával (ED ECAV), valamint Nagyszombat városával, hogy közösen találjanak megoldást a kialakult problémára, miszerint a Nagyszombati Evangélikus Diakóniai Központ a napközi otthon megszüntetését javasolta anélkül, hogy ehelyett más szociális szolgáltatást kínált volna a 12 kliens számára. Nagyszombat megye annak ellenére vett részt a probléma megoldásában, hogy a napközi otthonok működtetése a városok és a falvak hatáskörébe tartozik. A megye azonban szeretett volna megfelelő megoldást találni az érintett családok számára. Pozitívumként értékeljük, hogy az érintett felek megoldást találtak arra, hogyan hidalják át a problémát az év végéig, azt követően pedig tartós megoldást vázoljanak fel.