A Nagyszombati Kerületi Önkormányzat, a szenicei Erdőháti Népművelési Központ a Szakolcán székelő Erdőháti Múzeummal közösen rendezi meg az AMFO-t, a nem hivatásos fényképészeti alkotások 24. Nagyszombat megyei versenyét és a legjobb pályamunkákat bemutató kiállítást. A fotóverseny háromfordulós. A legjobban értékelt alkotások a szakmai zsűri ajánlása alapján a regionális fordulókból továbbjutnak a megyei fordulóba, onnan pedig a legkiválóbbak bekerülnek az AMFO 2020 országos megmérettetésébe.

A fényképészeti vetélkedő fő célja a résztvevő versenyzők és csoportok tudásszintjének, hozzáértésének, művészi hajlamainak tökéletesítése és a szakmai előrelépés lehetőségének biztosítása az amatőr fotósok részére. A fotóversenybe egyaránt bekapcsolódhatnak gyerekek, fiatalok és felnőttek is. Az évente megrendezésre kerülő fényképészeti verseny témái szabadon választhatóak. A verseny meghirdetője a kulturális minisztérium megbízásából a Nemzeti Népművelési Központ, amely a szakmai felügyeletet is biztosítja.

A benevezett szerzők három korcsoportban versengenek: az első korkategóriába a 16 évnél fiatalabbak vannak besorolva, majd a 16-21 év közötti korosztály következik, végül pedig a 21 évnél idősebb felnőttek. Minden korosztályon belül két kategória van: külön versenyeznek a fekete-fehér fotók és a színes fényképek alkotói. Mindhárom korcsoportban tekintet nélkül az életkorra az érdeklődők beküldhetnek multimediális prezentációkat és alkotásokat a ciklusok és sorozatok kategóriában.

Az immáron 24. AMFO verseny idei Nagyszombat megyei fordulójába 62 alkotó került be összesen 264 fényképészeti pályamunkával. A felnőttek, vagyis a 21 évnél idősebb alkotók kategóriájában 37 fotós jutott be a megyei fordulóba 59 fekete-fehér és 76 színes fotóval. A 16 és 21 év közötti korosztályt képviselő jelentkezők közül 8 alkotó összesen 9 fekete-fehér és 10 színes fotóval jutott be a megyei fordulóba. Míg a legfiatalabbakat képviselő 16 évnél nem idősebb érdeklődők körében 10 szerző 14 fekete-fehér és 31 színes fotóval jutott be a megyei körbe. A ciklusok és sorozatok kategória iránt is nagy volt az érdeklődés: 17 pályamunkát és 65 fényképfelvételt talált továbbjutásra érdemesnek a szakmai zsűri, míg a multimediális prezentáció kategóriában 4 pályamunkát bíráltak el és juttattak tovább.

A beérkezett alkotásokat fotóművészekből és pedagógusokból álló szakmai zsűri értékelte és döntött a továbbjutókról, méghozzá az alábbi összetételben: Mgr. Csáder Judit, Mgr. Rudolf Lendel és doc. MgA. Jozef Sedlák. Ők döntöttek az oklevelek és más elismerések odaítéléséről is.

A kiállítás június 15-től július 31-ig tekinthető meg a szakolcai Erdőháti Múzeumban. Az AMFO 2020 Nagyszombat megyei fotóverseny és kiállítás megrendezését támogatta a Művészeti Alap, Nagyszombat megye, a ZONER Software és a szenicei GHSTUDIO reklámügynökség.

A szöveg szerzője: Tomáš Jurovatý, szenicei Erdőháti Népművelési Központ.