A Szlovák Köztársaság Környezetvédelmi Minisztériuma Projekt LIFE IP – a légkör minőségének javítása elnevezéssel projektet készített. E program célja az, hogy az egyes régiókban elősegítse a légkör minőségének javítását, összhangban az Európai Unió környezetvédelmi és éghajlat-politikáját támogató LIFE programjával. A minisztérium szóban forgó projektje sikeresnek bizonyult, és támogatást nyert az Európai Unió LIFE programjából.

Nagyszombat megye 2020 január elsejétől vesz részt ebben a projektben. Nagyszombat megye partnerei a Szlovák Környezetvédelmi Ügynökség, további öt megye – a besztercebányai, a trencséni, a zsolnai, az eperjesi, a kassai –, a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet, a PEDAL Consulting társaság, valamit a VŠB Ostravai Műszaki Egyetem. A partnerek kötelezték magukat arra, hogy hozzájárulnak a légkör minőségének javításához Szlovákiában.

A projekt legfontosabb célja a légköri minőséget szem előtt tartó hatékony irányítás támogatása. Ennek érdekében létrehoztak egy nemzeti hálózatot https://populair.sk/sk/manazeri-kvality-ovzdusia, azzal a céllal, hogy javítsák a légkör minőségét, valamint csökkentsék a légkört szennyező káros anyagok kibocsátását, amelyek a lakosság szempontjából ártalmasak.

Nagyszombat megye partnerként kapcsolódik be a projektbe. A szerepe az lesz, hogy létrehozza, és 8 éven át működtesse az említett menedzseri pozíciót a légkör védelmének biztosítása céljából. A menedzser fő feladata a légkörvédelem témakörének monitorozása és elemzése helyi és regionális szinten, a kulcsfontosságú személyek és intézmények feltérképezése, végül pedig a lehetséges intézkedések megfogalmazása, és életbe léptetése.