Nagyszombat megye tesztelte az általa fenntartott szociális intézmények lakóit és dolgozóit a COVID-19 megbetegedésre. Mind az 1048 alkalmazott és 1484 lakó koronavírustesztjének eredménye negatív lett.

A szociális intézmények lakóit gyorstesztekkel vizsgálták, amelyeket a megye az Állami Tartalékalaptól kapott. Azokban az esetekben, amikor pozitív lett az ellenanyagok jelenlétének vizsgálata, utána elvégezték az ún. PCR-tesztet is. Valamennyi kontrollteszt eredménye negatív lett.

A megye a szociális intézményeinek alkalmazottjait a Medirex társasággal együttműködve vizsgálták meg PCR-tesztelés alkalmazásával.

Nagyszombat megye már március elején a megye valamennyi szociális létesítményében szigorú higiéniai és járványügyi intézkedéseket vezetett be. Megtiltottak bárminemű látogatást is. Mindent megtettek annak érdekében, hogy a lehető legkevesebb legyen a felesleges érintkezés például a külső beszállítók és az alkalmazottak között. A megye nem várt az államra, hanem saját korlátozott lehetőségeihez mérten minden alkalmazottat védőfelszereléssel látott el.

Mivel az önkormányzati megyék képviseltetik magukat a Központi Válságstábban, az intézkedések jóváhagyásakor amellett tettük le a garast, hogy minden intézkedés általános érvényű, tárgyilagos és rendszeres jellegű legyen, ami a gyakorlatban be is vált.

A megyei önkormányzat továbbra is szigorúan ellenőrzi a higiéniai és a járványügyi intézkedések betartását, hogy ezentúl is sikeresen megakadályozhassuk a COVID-19 járvány terjedését szociális intézményeinkben nemcsak az alkalmazottak körében, hanem a legveszélyeztetettebb korosztálynak számító lakók között is.