Több mint két napja nem tudja elérni az orvosát?

Amennyiben recept kiírására van szüksége, és több mint két napja nem tudja elérni háziorvosát annak rendelési ideje alatt, kérjen receptet a megyei E-RECEPT szolgáltatás segítségével.

Aktualitások

LEGFRISSEBB CIKKEK

Omikron

Újdonságok

Minden, amiről tudnia kell

Koronavírus

Megelőzés és tünetek

  • a koronavírus terjedésének statisztikája
  • infotérkép a koronavírus terjedéséről
  • szimulációs grafikonok, amelyek megmutatják, hogyan lehet kiegyensúlyozni a koronavírussal fertőzöttek számának növekedését

Nagyszombat megye rendelkezései

KATTINTSON AZ  ALÁBBI IKON VALAMELYIKÉRE

office-building_1f3e2
house-buildings_1f3d8
books_1f4da
frame-with-picture_1f5bc
bus_1f68c
airplane-departure_1f6eb

Az új koronavírusról

ALAPVETŐ TÉNYEK

A koronavírusok az olyan megbetegedéseket okozó vírusok népes családjába tartoznak, mint a szokásos nátha, vagy a súlyosabbakat is, beleértve a MERS néven ismert közel-keleti légúti koronavírust és a súlyosabb akut légúti fertőzést, a SARS-ot.

A koronavírus új típusa (SARS-CoV-2) okozza az alsó légutak mérsékelten súlyos léguti megbetegedését, amit a szaknyelv Covid-19 néven emleget (Coronavirus Disease 2019). Legelső alkalommal 2019 decemberében a kínai Wuhan városában mutatták ki, majd innen gyorsan elterjedt Kína más területeire és az egész világra is.

Az alábbiakban tekintsék meg azokat a szimulációs modelleket, amelyek azt mutatják, hogy a népesség körében hogyan terjed a koronavírus, és hogyan hozható egyensúlyba a fertőzöttek számának növekedését ábrázoló görbe.

2020 januárjában az Európai Unió egyes tagállamaiban is kezdtek elszigetelten megjelenni a megbetegedések. 2020 februárjának végén Olaszország északi részén ugrásszerűen megnövekedett a Covid-19 megbetegedések száma. Egyidejűleg az Európai Unió további tagállamainak többségében is újabb és újabb fertőzéses megbetegedéseket észleltek.

Itt megtekinthetőek a Covid-19 megbetegedés elterjedését szemléltető adatok és térképek.

Az új koronavírus nagyon könnyen és gyorsan terjed. Emberről emberre cseppfertőzéssel terjed légzés, beszéd, köhögés és tüsszentés útján, de közvetlen kontaktussal is.

A vírus a nyálkahártyán (szem, orr, száj) keresztül jut be az emberi szervezetbe. Ezért mindenki óvakodjon attól, hogy megérintse az arcát, kockázatos környezetben pedig szemüveggel, arcmaszkkal vagy respirátorral védjük magunkat.

Az új koronavírus terjedésének megelőzése érdekében szükséges, hogy:
– korlátozza a mozgást kizárólag a leghalaszthatatlanabb esetekre (alapvető szükségleti cikkek vásárlása, egyéni sportaktivitás, orvoslátogatás, munkába menetel),
– nyilvános helyen való tartózkodáskor takarja el a felső légutakat például légzőkészülékkel, arcmaszkkal, sállal vagy kendővel,
– ügyeljen arra, hogy legalább egyméteres távolságra álljon másoktól (ideális a 2-5 méteres távolság),
– óvakodjon a kapcsolattartástól olyan személyekkel, akik a megbetegedés jegyeit mutatják,
– ne érjen hozzá az arcához, legfőképpen a szemhez, az orrhoz és a szájhoz,
– takarja el a száját és az orrát köhögéskor vagy tüsszentéskor egyszer használatos zsebkendővel vagy a karjával,
– rendszeresen és alaposan mossa meg a kezét szappannal folyó víz alatt,
– mossa le és fertőtlenítse a leggyakrabban használt tárgyakat és felületeket.

Az előzetes tanulmányokból kiderül, hogy a koronavírus az egyes felületeken több órán, sőt, több napon át is fennmaradhat. Ez több tényezőtől függ, elsősorban a felület típusától, a levegő hőmérsékletétől és a környezet nedvességtartalmától.

Megelőző intézkedésként ajánlatos a leginkább használatos felületek és tárgyak gyakori lemosása és fertőtlenítése (kulcsok, asztal, telefon, laptop, vízforraló).

A kézmosás az egyik leghatékonyabb megelőző intézkedés az új koronavírussal történő megfertőződés megakadályozására. A kezeken ugyanis megragadhat a vírus, majd az arc megérintésével a nyálkahártyán (szem, orr, száj) keresztül bejuthat az emberi szervezetbe.

Kézmosásnál tartsuk be, hogy legalább 20 másodpercen át szappannal kell megmosnunk a kezünket, majd szükséges folyóvíz alatt leöblíteni. Amennyiben erre nincs mód, akkor kényszerhelyzetben elegendő a kezek fertőtlenítése legalább 60 százalékos alkoholtartalmú fertőtlenítő oldattal.

Mellőzze a kézfogást és az érintkezést a tárgyakkal. Mindig mossa meg a kezét, ha köhögött, vagy tüsszentett. Ugyanígy mosson kezet, ha bejön kintről, vagy betegek gondozása előtt és után is, ételkészítés előtt és után is, étkezés előtt, WC-használat után, állatokkal való érintkezés után szintén.

A Szlovák Köztársaság Közegészségügyi Hivatalának intézkedése értelmében 2020. március 25-től visszavonásig tilos közterületen tartózkodni és mozogni anélkül, hogy eltakarnánk a felső légutakat légzőkészülékkel, arcmaszkkal, sállal vagy kendővel.

Az arcvédő maszk viselése a vírus terjedésének megelőzése céljából a leghatékonyabb a légzőszervi megbetegedésekben szenvedők szempontjából. A maszk ugyanis megakadályozza a kórokozók továbbterjedését, vagyis a fertőzés átvitelét egyik emberről a másikra.

Az egészséges személyeknek ajánlott respirátor használata, ha valaki több ember környezetében mozog, vagy a fertőzés által veszélyeztetett környezetben tartózkodik, az ugyanis megszűri a belélegzett levegőt.

Alaposan mossuk meg a kezünket, mielőtt feltesszük az arcmaszkot vagy a légzőkészüléket. Az arcmaszkot és a légzőkészüléket is csak a rögzítőguminál vagy a kötőknél fogjuk meg, majd úgy helyezzük az arcra, hogy az betakarja az orrot, a szájat és az állunkat. Használat közben semmiképp se érjünk a maszk vagy a légzőkészülék elülső részéhez, a kezünkről odakerülhet a vírus, majd bejuthat a nyálkahártyán keresztül a szervezetünkbe. A maszkot és a légzőkészüléket se rakjuk le használat közben. Ha egyszer használatos, akkor miután levettük, tegyük műanyag zacskóba és dobjuk ki. Ezután újra mossunk kezet.

Az otthon készített pamutmaszkokat újra lehet használni, de ügyeljünk arra, hogy rendszeresen kimossuk forró vízben, majd megszáradva kivasaljuk, mert ez is fertőtlenítő hatású.

A megfertőződés veszélye csökken, ha igyekszünk megerősíteni az immunrendszerünket. Étkezzen ezért egészségesen, fogyasszon könnyű ételeket és igyon elegendő mennyiségű folyadékot. Fokozza a vitamin, ásványianyag- és nyomelembevitelt, főleg friss zöldséget és gyümölcsöt egyen. Az Omega-3 zsírsavak legfőképpen a zsíros tengeri halakban találhatók, így a makrélában, a lazacban, a halmájban, vagy a szardíniában. Javítsa a bél mikroflóráját probiotikumokkal, cukormentes joghurtokkal, juhtúróval és zöldségekkel. A húsokat és a tojást fogyasztás előtt alaposan hőkezelni kell.

Korlátozza a rántott és más nehezen emészthető ételek, édességek és az alkohol fogyasztását, mellőzze a dohányzást.

Az egészséges étkezéshez párosuljon sok mozgás is. Számos aktivitás otthon is végezhető, így több gyakorlat is, továbbá a jóga, a tánc vagy az aktív videójátékok. Az inspiráció és a motiváció fokozása érdekében próbálja ki az edzést online utasítások alapján.

A friss levegőn és a napon végezhető tevékenységek közül ajánljuk a sétákat, vagy az igényesebb futást, kerékpározást, ugrálást ugrálókötéllel.

Lakott területen, vagy ha párosban futnak, mindenképpen viseljenek maszkot vagy más módon fedjék el a felső légutakat. Nem szabad megfeledkezni az ajánlott 1-5 méteres távolság betartásáról sem.

A szépkorúak, főleg a 65 év felettiek mindenképpen a Covid-19 megbetegedés által leginkább veszélyeztetett csoporthoz tartoznak. A Közegészségügyi Intézet ezért nyomatékosan arra kéri őket, hogy csak a legszükségesebb alkalmakra korlátozzák a közterületen való tartózkodásukat (alapvetően fontos cikkek vásárlása, orvos látogatása). Ezt is a megszabott időben, 9 és 12 óra között, az üzletek ebben az idősávban várják őket.

Rendkívül veszélyeztetettek a gyenge immunitással bíró személyek, továbbá a cukorbajjal, rákkal, szív- és keringési vagy más krónikus légzőszervi megbetegedésekkel küszködő személyek, tekintet nélkül a korukra.

Rövid áttekintést nyújtunk arról, hogyan kell felelősségteljesen viselkedni idősebb családtagjaink, ismerőseink vagy szomszédaink viszonylatában, akik a legsebezhetőbbek közé tartoznak.

✔️Ne feledje, hogy ön is hordozója lehet a vírusnak, akkor is, ha semmilyen tünete nincs.
✔️Korlátozza a látogatásokat. Telefonon vagy online érdeklődjön ismerősei egészségi állapotáról, hogyan érzik magukat.
✔️Ha személyes találkozóra kerül sor, viseljen arcmaszkot és tartsa be legalább az 1 méteres távolságot, ideális pedig a 2-5 méter lenne.
✔️Kérdezze meg, van-e otthon mindenük, mire van szükségük? Ajánlja fel nekik az élelmiszerek vagy gyógyszerek megvásárlását.
✔️Ha éppen a számlákat, vagy postán küldeményt kell feladni, segítsen ezt online elintézni, esetleg helyettük elmenni a postára.
✔️Javasolja nekik, hogy halasszák későbbre az orvoslátogatást. A gyógyszer felírása e–receptre telefonon is elintézhető.

A Covid-19 megbetegedésről

TÜNETEK ÉS INTÉZKEDÉSEK

A Covid-19 megbetegedés leggyakoribb tünete a 38 Celsius-fok fölötti láz, a nehézlégzés, a száraz köhögés és a fáradtság. További tünetek is jelentkezhetnek, mint például a fej- és torokfájás, megkeményedő izmok, étvágytalanság vagy hasmenés.

A külföldön megfigyelt páciensek esetei azt mutatják, hogy a betegség első figyelmeztető tünetei a szaglás és ízlelés romlása vagy teljes megszűnése. Ha ezek a tünetek nem allergiával vagy orrmelléküreg-gyulladással állnak összefüggésben, ezen egyének, akik egyébként egészségesek, és semmilyen más tüneteik nincsenek, a vírus hordozói.

Abban az esetben, ha fennáll a koronavírus-fertőzés gyanúja, vagy megjelennek a Covid-19 betegség első tünetei (38 Celsius-fok fölötti láz, köhögés, nehézlégzés) otthoni karanténban kell maradni.

Következetesen tartsák be a javasolt óvintézkedéseket és higiéniai előírásokat (védőmaszk viselése, az orr és száj eltakarása köhögéskor és tüsszentéskor, gyakori kézmosás és a felületek fertőtlenítése).

Ezt követően vegye fel a körzeti orvosával a kapcsolatot, akinek őszintén mondja el az állapotát, majd hajtsa végre az általa javasolt gyógymódot.

Abban az esetben kérjen telefonos orvosi segítséget, ha a láz hosszan megmarad, ha zavartság és tompaság lép fel, ha a nehézlégzést mellkasi fájdalom is kíséri, ha nyomást érez a mellkasában, és ha elkékülnek az ajkai és az arca.

Az emberek többségénél a betegség tünetei a koronavírussal való megfertőzés után 5–7 nappal később jelentkeznek. A koronavírus okozta megbetegedés lappangási ideje 2 és 14 nap között mozog.

Az elrendelt vagy az önkéntes karantén ezért akkor hatékony, ha minimum 14 napig tart, függetlenül attól, hogy a Covid-19 nem okoz tüneteket.

Az új koronavírusra egyelőre nem léteznek megelőző tesztek, csupán diagnosztikaiak, amelyet az orvos és a higiénikus ajánlására végeznek el, ha fennáll a fertőzés gyanúja.

Amennyiben az orvos kijelenti, hogy fennáll a Covid-19 fertőzés gyanúja, miközben felelősségteljesen megvizsgálja a klinikai és a járványügyi kritériumokat, kifejezetten az utazási kórelőzményre, a páciens az illetékes járványügyi osztályra kerül, ahol meghatározzák a gyógymódot.

Jelenleg a koronavírus okozta megbetegedésre nem létezik hatékony gyógymód. A kezelés ezért tüneti.

Speciális gyógyszer valamint a Covid-19 elleni oltóanyag egyelőre fejlesztés alatt van. A piaci forgalmazás előtt ezeknek klinikai teszteken kell átmenni, ami hónapig eltarthat.

A vészhelyzetben természetes a szorongás, az érzelmi ingadozás, a szomorúság, a stressz vagy a harag érzése.

Ahhoz, hogy a nehéz perceket átvészeljék, erősítsék meg immunrendszerüket egészséges étrenddel és mozgással. Törekedjenek az egészséges napi rezsim betartására elegendő alvással.

Tartsák telefonon vagy online a kapcsolatot a családtagjaikkal és barátaikkal. Érdeklődjenek afelől, hogy a közeli hozzátartozók biztonságban vannak-e, esetleg tudnak-e nekik valamiben segítséget nyújtani.

Töltsék az otthon töltött időt hasznosan. Tökéletesítsék nyelvi tudásukat és kézügyességüket, esetleg tanuljanak újakat.

Nem utolsó sorban tájékozódjanak hiteles és megbízható forrásokból a Nagyszombat megyei, az országos és a külföldi aktuális helyzetről. Ilyen forrás például a szlovák kormányhivatal, a szlovák egészségügyi minisztérium, a Szlovák Közegészségügyi Hivatal, az Európai Bizottság, az Egészségügyi Világszervezet vagy a közszolgálati és egyéb neves hazai és külföldi médiumok.

Abban az esetben, ha lelki tanácsadásra lenne szükségük, hívják a 033/22 11 220-as zöldszámot, amelyet Nagyszombat megye indított a lakosok részére.

Mítoszok és tények az új koronavírus terjedéséről és a Covid-19 megbetegedésről

Nem. A leghatékonyabb a rendszeres, alapos kézmosás szappannal, legalább 20 másodpercig, majd ezután a kezet folyó víz alatt le kell öblíteni.

A legalább 60 százalékos alkoholtartalmú gélt azonban szükséghelyzetben lehet használni a kéz megtisztítására, akár kutyasétáltatáskor vagy sportolás alkalmából.

Nem. A kesztyű viselése nem helyettesíti a kézmosást, ami a leghatékonyabb preventív intézkedés. A vírus megtapadhat a kesztyűn, és az arc megérintésekor a nyálkahártyán keresztül – szem, száj, orr – bejuthat az emberi szervezetbe.

Ha a kesztyű hordása mellett dönt, akkor tanácsos az egyszer használatos sebészi kesztyűt választani.

Egyiket sem. Az új koronavírust nem hatástalanítja alkohol vagy klór permetezése a légkörbe. Megkárosíthatja ugyanakkor a test nyálkahártyáját – szem, orr, száj –, a ruhát vagy a tárgyak felületét.

A hatékony megelőző intézkedések közé tartozik azon felületek és tárgyak rendszeres fertőtlenítése, amelyekhez gyakran hozzáérünk, mint például kulcsok, kilincs, asztal, mobiltelefon, laptop vagy gyorsforraló.

Nem. Nem bizonyított, hogy a forró fürdő hatásos megelőzést jelentene a koronavírus ellen. Valójában a forró fürdő káros is lehet, mert megégetheti a bőrt.

Nem bizonyított az sem, hogy a sós oldattal végzett rendszeres orröblítés megvédené az embereket az új koronavírustól.

Nem. Nem bizonyított, hogy az elektromos kézszárítók hatásosan elpusztítanák az új koronavírust.

Azonban ahányszor megmossuk, ügyeljünk a kéz alapos megszárítására egyszer használatos papírtörlővel, tiszta törülközővel vagy elektromos kézszárítóval.

Nem. Ugyan a fokhagymának vannak bizonyos antimikrobiális tulajdonságai, de nem bizonyított, hogy ez hatásos lenne a megelőzésben és a koronavírus-fertőzés kezelésében.

Az antibiotikumok úgyszintén nem segítenek felvenni a harcot a koronavírussal szemben, mert azok csak a baktériumok és a bakteriális fertőzések legyőzésében segítenek.

Nem. Az eddigi tanulmányok szerint nincs semmilyen olyan bizonyíték, amely azt támasztaná alá, hogy az ibuprofen használata súlyosbítja a koronavírus okozta megbetegedés lefolyását.

A páciensek, akik a gyógykezelés során hosszabb ideje használják az ibuprofent, a kezelőorvossal való konzultáció nélkül ne hagyják abba a szedését.

A bizonyítékok hiánya ellenére a lázas betegeknél a paracetamol szerepel az első helyen az öngyógyítás során.

További
k
érdései vannak?

Az új koronavírus és a Covid-19 betegség terjedésével kapcsolatos általános információkért, kérjük, ne habozzon, használja a covid.chat-et, amely egy interaktív chatbot a képernyő jobb alsó sarkában, továbbá egy hasonló szolgáltatás is rendelkezésre áll közvetlenül a WhatsAppon keresztül.

Amennyiben panasza releváns és sürgős, hívja a következő krízisvonalak valamelyikét:
Szlovák Kormányhivatal 0800 221 234 (non-stop)
Szlovák Közegészségügyi Hivatal 0917 222 682 (non-stop) novykoronavirus@uvzsr.sk

Nagyszombat megye területén működő közegészségügyi hivatalok:
Dunaszerdahely 0910 459 200 ds.koronavirus@uvzsr.sk
Galánta 0907 996 734 ga.epid@uvzsr.sk
Szenice 0907 169 312 se.koronavirus@uvzsr.sk
Nagyszombat 0905 903 053 (non-stop) tt.epida@uvzsr.sk

 

Amennyiben pszichológiai tanácsadásra lenne szüksége, hívja a 033 22 11 220-as zöldszámot, amelyet Nagyszombat megye biztosít a lakosok számára.

A segélyvonal fő célcsoportját azok jelentik – orvosok, egészségügyi személyzet, tűzoltók, bolti eladók, rendőrök, autóbuszsofőrök, illetve más alkalmazottak – akik munkájuk során közvetlen kapcsolatba kerülhetnek az új koronavírussal. Emellett
a vírussal fertőzötteknek, a karanténban lévőknek, családtagjaiknak, a nyugdíjasoknak,
az egyedül élőknek, az iskolaköteles gyerekeknek és szüleiknek is segítséget nyújthat.