A független kultúra az egyik olyan terület, amelyet a koronavírus-járvány a leginkább érintett. Nagyszombat megye ezért 165 ezer eurós segélycsomagot készít a régió kulturális életének megsegítésére. Az összeg egy részét pályázati felhívás által osztják szét a független kultúra szakmai szervezetei között. Az összeg másik részét a megye a színházi művészek és a képzőművészek támogatására használja fel kulturális intézményein keresztül.

“Nagyszombat megye 165 ezer eurós pénzügyi injekciót ad a független kultúra megsegítésére, amely most a túlélésért küzd. A szakmai szervezetek számára 100 ezer eurót különítünk el. Ezt az összeget bér- és rezsiköltségek finanszírozására lehet fordítani, ezek a források a bérleti díjak vagy az energiaköltségek fedezésére szolgálnak. A további anyagi támogatást, amely 65 ezer eurót jelent, a kulturális intézményeinken keresztül osztjuk szét. Két galéria összesen 40 ezer eurót kap a kortárs szlovák művészek alkotásainak beszerzésére, 4 könyvtár pedig összesen 10 ezer eurót új könyvek megvásárlására két kis szlovák kiadótól. A nagyszombati Ján Palárik Színház 15 ezer eurót fordíthat arra, hogy szabadúszó színházi művészeket vonjanak be a külső kreatív csapatba. Ennek a rendkívüli együttműködésnek köszönhetően színpadra állítanak egy eredeti szlovák színművet a 2020/21-es évadban” – mondta Jozef Viskupič, Nagyszombat megye elnöke.

A támogatási program fő célja a Covid-19 világjárvány Nagyszombat megye független kultúrájára gyakorolt hatásainak enyhítése. A megyei önkormányzat ezzel a lépéssel szeretné a nehéz időkben is támogatni a nem intézményesített kultúrát, és megőrizni a kulturális kínálat sokszínűségét. Tágabb értelemben ugyanis a kultúra és a művészet közvetlen hatással van a társadalmi elfogadás, a szabadság, továbbá a demokrácia és a civil társadalom megerősítésére.

Jozef Viskupič, Nagyszombat megye elnöke