A Cirill-Metód út megkapta az Európa Tanács Kulturális Útvonalának tanúsítványát. Ez az első ilyen jellegű tanúsítvány, amely a szláv kulturális örökséggel kapcsolatos. A nemzetközi kezdeményezés vezetője Zlín megye, míg Nagyszombat megye önkormányzata a partnerhálózat tagja.

„Nagyszombat megye már 2016-tól tagja a Szent Cirill és Metód Európai Kulturális Útvonal nevű nemzetközi társulásnak. Örömmel fogadtam a hírt, miszerint az Európa Tanács díjazta közös erőfeszítésünket, és megkaptuk az elismervényt. Meggyőződésem, hogy ez a történés az idegenforgalom további fejlődését szolgálja majd“ – mondta Jozef Viskupič, Nagyszombat megye elnöke.

A Szent Cirill és Metód Európai Kulturális Útvonal társulás már évek óta törekedett a tanúsítvány megszerzésére, amely a tematikus útvonalak magas színvonalának biztosítéka. A siker záloga az Európa Tanács előtti prezentáció volt. A küldöttség tagja volt Martina Janochová, a társulás elnöke, Vania Radeva, a pozsonyi Bolgár Kulturális Intézet igazgatónője és Tatiana Mikušová, a Centrope Szlovák Ház igazgatónője.

A 2013-ban alapított társulást jelenleg 6 közép és délkelet-európai ország 19 hivatalos tagja alkotja. Tevékenységével Cirill és Metód máig ható üzenetét, valamint azokat az értékeket népszerűsíti, amelyek az elfogadáson, továbbá a különböző kultúrákat és vallásokat képviselő emberek közötti párbeszéden alapulnak.

Nagyszombat megye mint a társulás tagja részt vett A Cirill-Metód út partnersége és aktív institucionális hálózata a morva-szlovák határvidéken elnevezésű projektben, amely az Interreg V-A szlovák-cseh operatív program keretében valósult meg. A szlovák és a cseh partnerek két évig dolgoztak a Cirill-Metód út nemzetközi elismertetésének elindításán. Megtörtént az út Nagyszombat megyén és a szomszédos megyéken áthaladó részéinek tagolása, különös tekintettel a történelmileg értékes, valamint az érdeklődésre számot tartó helyekre. A turistautak mentén elhelyezték az út hivatalos logóját is. A Cirill-Metód út elsősorban zarándokok, idősek, fiatalok, gyermekes családok és kerékpározók számára ajánlott.

Több információ a https://www.kulturnecesty.sk/cyrilo-metodska-cesta és a https://www.domcentrope.sk/map_CM/sk/index.html linkeken érhető el.

Jozef Viskupič, Nagyszombat megye elnöke