A megyei képviselő-testület 2021. május 5-én a nagyszombati Ján Palárik Színház tükörtermében tartotta meg a 2017-2022-es választási időszak soron következő, 23. testületi ülését.

„A mai ülésen az európai uniós támogatások témája dominált. Számos pályázatot készítettünk nagy projektek társfinanszírozására. Ezek között szerepel a megye leghosszabb közúti hídja, nevezetesen a Vág-híd rekonstrukciója Galgócon több mint 5,2 millió euró értékben. Nagyon örülök annak, hogy előreléptünk a kerékpárutak építésében is. Nagyszombatot rá akarjuk kapcsolni a Vág-völgyi kerékpárútra, ezért egy szakaszt szeretnénk megépíteni Zavar és az autógyár között, beleértve a D1-es autópályánál a gyaloghidat is“ – mondta Jozef Viskupič, Nagyszombat megye elnöke.

Három szakközépiskolát, egy dunaszerdahelyit, a rákfaluit és egy szakolcait érintő, a gyakorlati oktatás fejlesztését szolgáló projekt társfinanszírozását is jóváhagyták A középiskolai diákok számának növelése a gyakorlati képzésben elnevezésű felhívás keretében, több mint kétmillió euró értékben.

A megyei képviselők döntöttek arról is, hogy a kultúra, a sport, az egészségügy és a szociális ellátás területén összesen 600 ezer euró összegű támogatást osztanak szét. A 450 ezer eurós csomagot 316 szervezet kapja meg. A megye fejlesztésére 132 település pedig összesen 150 ezer eurót kap.

A következő napirendi pont az alacsony szén-dioxid-kibocsátás stratégiája volt, amelyet a kerületek közül elsőként Nagyszombat megye önkormányzata fogadott el. Ez a dokumentum azt irányozza elő, hogy 2030-ig 40%-kal csökkenjen a szén-dioxid kibocsátás. A stratégiai dokumentum a Környezetminőség Operatív Program 274 ezer eurós támogatásával készült el. Olyan intézkedések bevezetését javasolja, amelyek a dekarbonizáció folyamatát segítik elő.

„Az üvegházhatású gázok kibocsátását a tömegközlekedés használatával is csökkenthetjük. Jóváhagytunk egy változást, amely július 1-től egységesíti a helyközi autóbuszjáratok tarifacsoportjait. A 62 év feletti utasok 25%-os kedvezményre lesznek jogosultak. Ezenkívül úgy döntöttünk, hogy jóváhagyjuk a 70 év felettiek ingyenes utazását, akik jelenleg 20 centért utaznak minden megkezdett 25 km-enként. A közlekedési vállalatok által kiadott Senior Pass segítségével tudják majd magukat igazolni“ – tette hozzá Jozef Viskupič, Nagyszombat megye elnöke, aki egyúttal a Covid-19 elleni oltás menetéről is tájékoztatta a képviselőket. A megye eddig 62 ezer vakcina beadását biztosította.