Nagyszombat megye először szervez olyan rendezvényt, amelyre a Régiók és Városok Európai Hetének keretében kerül sor. A cél az, hogy a megye ezzel a rendezvénnyel is jobban láttassa magát az európai színtéren.
Szerdán, október 6-án 10 órakor kerül sor arra az interneten megrendezendő szemináriumra (webinárium), amelynek keretében bemutatják Nagyszombat megye Központi Válságalapjának rendszerjellegű megelőző tevékenységét, valamint a természeti katasztrófák okozta károk elhárításával kapcsolatos munkáját. Ez az alap a megye védnökségével működik a tagtelepülések szolidaritásának elve alapján. Munkájában a megye városai és községei vesznek részt.

A megye azt a célt tartja szem előtt, hogy elősegítse a vitát arról, hogy a regionális és helyi önkormányzatok milyen szerepet játszanak a válsághelyzetek menedzselésében és a klímaváltozás negatív következményeihez való alkalmazkodás során. Az angol nyelven folyó webináriumon való részvétel ingyenes. Az alábbi linken üzenet küldésével lehetséges a regisztráció
https://www.survio.com/survey/d/P1N2W6M7Q9L8V0A8F

A Régiók és Városok Európai Hete földrészünkön a regionális fejlesztéssel kapcsolatos legnagyobb rendezvénynek számít, amelyet minden évben megtartanak az Európai Régiók Bizottságának és az Európai Bizottságnak a védnöksége alatt. Idén immár tizennyolcadik alkalommal rendezik meg október 5. és 22. között, elsősorban online térben. Az Európai Unió kohéziós politikájával összefüggő 3 témakörben összesen több mint 500 akcióra kerül sor. A három témakör a következő: a polgári lét erősítése, az összefogás és együttműködés, valamint a zöld Európa.
Tavaly a Régiók és Városok Európai Hetének keretében több mint 330 olyan aktivitásra került sor, amelyek lehetővé tették az ismeretek és a tapasztalatok cseréjét. Ezekbe rekordszámú érdeklődő kapcsolódott be. A regionális és helyi önkormányzatok, az Európai Unió intézményeinek, az egyetemi és a vállalkozói szféra, továbbá a média és a civil társadalom csaknem 9 000 képviselője vett részt az online vitában.

Az Európai Régiók Bizottsága az Európai Unió tanácsadó szerve, amelynek munkájában részt vesznek mind a 27 tagállam képviselői, akiket regionális vagy helyi szinten megválasztottak. A Bizottság állást foglal azokkal az időszerű politikai és jogalkotási javaslatokkal kapcsolatban, amelyek a regionális önkormányzatokra vonatkoznak. Szlovákiát a Bizottságban 9 állandó tag képviseli, ugyanennyi a póttagok száma. Nagyszombat megyét Jozef Viskupič megyeelnök és Berényi József alelnök képviseli.