A koronavírus-járvány terjedése elleni további intézkedésként Nagyszombat megye anyagminta vételére alkalmas, motorizált egységet alakított ki, amely 2020. május 6-től kezdi meg működését.

Nagyszombat megye rendelkezésére áll tehát három két fős csapat és a gépjármű, amellyel az emberek otthonában végezhető el a COVID-19 vírus jelenlétét kimutató teszteléshez szükséges anyagminta vétel. Ez a szolgáltatás a fertőzésnek leginkább kitett lakossági csoportok – +65 évesek, mozgáskorlátozottak, rizikós betegek (onkológiai, szív-, tüdőbetegek) – számára került bevezetésre. A mobilis egység tehát olyan lakossági csoportokat szolgál, akiknél otthonuk elhagyása komoly egészségi kockázatot jelenthetne.

Az önkéntes személyzetet túlnyomórészt betanított orvostanhallgatók alkotják, akik számára a megye biztosítja az egészségügyi védőfelszerelést.

Hogy kik kerülnek tesztelésre, a helyileg illetékes közegészségügyi hivatal határozza meg. A mobil egység határozatlan időre lett üzembe állítva és a közegészségügyi hivatal igényei szerint áll majd rendelkezésre.

Hogyan működik majd a szolgáltatás?

A megye területén a helyileg illetékes közegészségügyi hivatal legalább egy nappal előbb jelzi a megyének a COVID-19 vírus teszteléséhez szükséges anyagminta vételének igényét a következő adatok feltüntetésével: a mintavétel helye, az érintett személyek névsora, a kivizsgálás(tesztelés) indoka.

A megye ezt követően végrehajtja a mintavételt és elszállítja a mintákat a következő laboratóriumokba:

Národné referenčné centrum pre chrípku v Bratislave – Nemzeti Influenza Referencia Központ – Pozsony

Laboratórium v Piešťanoch – Laboratórium – Pöstyén

Köszönjük partnerünknek a Škoda Auto Slovensko vállalkozásnak, hogy erre a célra gépjárműveket kölcsönzött nekünk.