Nagyszombat megye 2021. június 18-án, pénteken bűncselekményre utaló jelek miatt feljelentést tett a Čistý deň nonprofit szervezet ellen a Szlovák Köztársaság Főügyészségén. Ezekkel a jelekkel a megye akkor szembesült, amikor a folyamatban lévő bírósági perekre készült, amelyek során a közvagyont védi a Čistý deň nonprofit szervezet ellenében.

„A Čistý deň nonprofit szervezet több bírósági pert is kezdeményezett, amelyekkel a Galánta Hódi városrészében lévő ingatlant szeretné megszerezni Nagyszombat megyétől. A perre való felkészülés során több mindenre fény derült. Elsősorban a közpénzek megszerzéséről és felhasználásáról van szó, mégpedig a drogellenes alapból és egyéb támogatásokból. Ezen információk súlyossága miatt úgy döntöttünk, hogy büntetőfeljelentést teszünk, amelyet eljuttattunk a főügyészségre“ – mondta Jozef Viskupič, Nagyszombat megye elnöke, hozzátéve, hogy a megye ezzel a módszerrel hívja fel a büntetőeljárásban részt vevő szerveket, hogy vizsgálják meg azokat a körülményeket, amelyek arra utalnak, hogy magánszemélyek törvénytelen meggazdagodása történt.

Nagyszombat megye 2018. november 20-án már beadott egy keresetet, amelyben kérte az ingatlan kiürítését, amelyet a Čistý deň egy kölcsönvételi szerződés alapján használt. Ennek köszönhetően a 2018. július 24-én kötött kölcsönvételi szerződés szabályos felmondásával megszűnt a szerződéses viszony, mégpedig azután, hogy a szervezetnek megszűnt az akkreditációja. A megye álláspontja szerint a nonprofit szervezet ettől az időponttól kezdve nem jogszerűen használja a szóban forgó ingatlant, amivel jogosulatlanul beavatkozik annak tulajdonviszonyaiba.

„Az első épülethez hasonlóan, amelyet a Čistý deň visszaadott nekünk, a másikban is szociális szolgáltatásokat szeretnénk nyújtani. Ezúttal azonban bővíteni akarjuk a kapacitást, hiszen Nagyszombat megyében jelenleg 750-en várnak arra, hogy elhelyezést nyerjenek valamelyik szociális otthonba. A nonprofit szervezet obstruktív magatartásával ezt hosszú ideje akadályozza“ – jegyezte meg Viskupič.

Nagyszombat megye idén májusban beperelte a Čistý deň nonprofit szervezetet, amivel visszaköveteli az indokolatlanul elért  vagyongyarapodást. A szervezetnek 83 ezer eurót kellene fizetnie a megyének a Galánta Hódi városrészében található épület 2018-tól tartó jogosulatlan használatáért. A bíróság ebben az ügyben 2021. május 26-án, szerdán adta ki a fizetési felszólítást. Az ezzel párhuzamosan zajló perben a megye azért küzd, hogy visszakapja ezt az épületet.

Jozef Viskupič, Nagyszombat megye elnöke