A Nagyszombat Megyei Önkormányzat kiértékelte a Nagyszombat Megyei Fejlesztési Alaphoz érkező pályázati felhívás első évének első fordulóját, amely a kerület fejlesztését tűzte ki célul. A rendelkezésre álló 450 ezer eurós teljes összegből első körben 300 ezer eurót osztottak szét. A megye 12 projektet támogatott 12 ezertől 60 ezer euróig terjedő összeggel.

“Sikeresen elindítottuk az új alapot, amely Nagyszombat megye fejlődését és népszerűsítését szolgálja. 72 kérelmet bíráltunk el. Első körben 300 ezer eurót osztottunk szét 12 projektre. A projektek olyan megoldásokat kínálnak, amelyek az egyes régiókban javítják az életminőséget vagy fejlesztik a turizmust. Támogatni fogjuk a fiatalokkal és a közösségekkel kapcsolatos munkát, valamint az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást segíötleteket. A második körben, amelyre augusztus végéig lehet pályázni, 150 ezer euró van előkészítve” – ismertette Jozef Viskupič, Nagyszombat megye elnöke.

A sikeres projektek közhasznúak és innovatívak, a régió általános fejlődéséhez, az üzleti készségek fejlesztéséhez, a foglalkoztatás fenntartásához vagy az infrastruktúra felújításához járulnak hozzá. A pénzügyileg támogatott projektek olyan szervezetek és önkormányzatok tevékenységei és rendezvényei, amelyek az egész megyét érintik vagy a régión átívelőek, valamint amelyek nagyobb pénzügyi keretet igényelnek. Ilyen például a Sasvár-Morvaőrben található zsinagóga felújítása, az autizmus-spektrumzavarral küzdő nagyszombati tanulók oktatásának fejlesztése, a királyrévi parkban vízmegtartó intézkedések végrehajtása vagy a középiskolások nem formális oktatásának projektje.

Első körben 75 pályázat érkezett be, amelyek közül három nem teljesítette az adminisztratív feltételeket. Az értékelő bizottság 72 pályázatot bírált el, amelyekkel a pályázók összesen csaknem 2,7 millió eurót igényeltek.

Az első körben elbírált pályázatok listája, valamint a második fordulóban benyújtott pályázatokhoz szükséges elektronikus űrlap a https://www.trnava-vuc.sk/13475-sk/2021 linken érhető el. A második fordulóban a beadási határidő 2021. augusztus 31-e. A támogatás minimális összege 10 ezer euró. Pályázatokat nyújthatnak be városok és községek, jogi és természetes személyek (vállalkozók), ha ezek székhelye vagy állandó lakhelye Nagyszombat megyében van, illetve ha a megye lakosainak biztosítanak szolgáltatásokat.

Jozef Viskupič, Nagyszombat megye elnöke