Nagyszombat megyében az elmúlt hétvégén, 2021. március 20-án és 21-én 8 és 18 óra között is folytatódott a Covid-19 megbetegedés elleni oltás a három nagy kapacitású oltóközpontban. További 8702 személy kapta meg az első adag oltóanyagot az AstraZeneca társaság vakcinájából. Dunaszerdahelyen 2860, Szakolcán 1870, Nagyszombatban pedig 3972 embert oltottak be. A megye öt hétvégén eddig összesen már csaknem 27 500 személyt védett meg a vírustól az oltással.

Újabb sikeres hétvége áll mögöttünk. Újabb közel 8700 személyt oltottunk be, ami a három nagy kapacitású oltóközpontban eddig beoltottak összlétszámának mintegy egyharmadát jelenti. Öt hétvége alatt már több mint 27 ezerre tornáztuk fel ezt a számot. A rendelkezésre álló vakcinák számától függően szeretnénk folytatni ezt a növekvő tendenciát. Ennek érdekében az együttműködés reményében valamennyi járási székhelyt megszólítottuk. A szerdai online megbeszélésen tájékoztattam a polgármestereket az oltás eddigi menetéről, valamint a további oltóközpontok létesítéséről is“ – mondta Jozef Viskupič nagyszombati megyeelnök.

A nagyszombati Egészségügyi Középiskolában berendezett oltóközpontot szombaton a megyeelnök társaságában megtekintette Peter Paška galántai, Miroslav Kollár galgóci és Peter Jančovič pöstyéni polgármester.

Néhány hét múlva elkezdődik az oltási stratégia négy szakaszának második fázisa. Ennek keretében az eddig beoltottak az AstraZeneca társaság második vakcináját kapják majd meg, egyúttal pedig szeretnék fenntartani az első adaggal beoltottak eddigi magas számát is. A megye emellett arra is számít, hogy nemsokára újabb, a nagy kapacitású oltóközpontokban való oltásra alkalmas vakcinák is elérhetőek lesznek, például a Johnson & Johnson konzorciumé.

A hétvégén Jozef Viskupič megyeelnök a nagyszombati nagy kapacitású oltóközpontban fogadta Eduard Hegert, a Szlovák Köztársaság miniszterelnök-helyettesét, pénzügyminiszterét és jelenleg megbízott egészségügyi miniszterét, valamint Jana Ježíkovát, a Szlovák Köztársaság Egészségügyi Minisztériumának államtitkárát. Megvitatták, hogyan lehetne tökéletesíteni az új jelentkezési lapot és az oltásra jelentkezők listájának kezelési módjait, amelyekért a Nemzeti Egészségügyi Információs Központ a felelős.

„Többször előfordul, hogy az oltási időpontokat későbbre tolják, vagy ugyanazt az időpontot több ember is megkapja. Ez ideiglenesen lelassítja az oltás menetét az oltóközpontokban. Ennek ellenére folyamatosan azon dolgozunk, hogy minél több embert tudjon fogadni a központ, amivel igyekszünk csökkenteni a várakozási időt. Ezért köszönetet mondok a szervezőknek és a rendőröknek, akik a helyszínen segítenek nekünk“ – tette hozzá Viskupič megyeelnök.

Az oltás iránt érdeklődő személyek a központi elektronikus rendszeren keresztül regisztrálhatnak. A megyei szervezők azt kérik tőlük, hogy az oltás megerősítő SMS-ben kapott időpontjától csak néhány perccel korábban érkezzenek. Amennyiben még hamarabb jönnek, felesleges várakozás lehet a vége.

Az oltással kapcsolatos információk, valamint az oltóközpontok térképen megjelölt helye az alábbi speciális linken található meg: https://zdravazupa.skkorona/#ockovanie.