Nagyszombat megye már több mint fél éve működteti a házi segélyhívásos szolgáltatást. Ezt az egyedülálló szolgáltatást elsősorban egyedül élő idősek vagy mozgássérült és egészségkárosodott személyek vehetik igénybe. A lényege az, hogy válságos helyzetben az SOS gomb megnyomásával segítséget hívhatnak, így például akkor, ha elesik valaki, rohamot kap vagy légzési gondok gyötrik.

Tavaly októberben indítottuk be ezt a különleges szolgáltatást, a házi segélyhívás lehetőségét. Nagyszombat megye azon lakosai vehetik igénybe, akik egyedül élnek. Főleg az időseken és az egészségkárosodott személyeken igyekszünk így segíteni. Ily módon próbálunk enyhíteni azok gondjain, akik magányosan élnek, továbbá azokon is, akiknek idős, egyedül élő hozzátartozójuk van. Jelenleg már 23 község és város 80 lakosának nyújtjuk ezt az ingyenes szolgáltatást. Azt tervezzük, hogy az év végére ez a szám eléri 200-at a megyében – ismertette a szolgáltatás lényegét Jozef Viskupič, Nagyszombat megye elnöke. Hozzáfűzte, hogy a megye ezúttal is nyitott a községekkel és a városokkal történő egyűttműködés irányába, és igyekszik a településeket kezdeményezően megszólítani.

A segélyhívást lehetővé tevő szerkezet könnyen hordozható, a csuklóra is felerősíthető, és karóraként vagy a nyakba akasztva is lehet viselni. Vízhatlan anyagból készül, és a nedvességgel szemben is ellenálló, tehát például zuhanyozás közben is viselhető és használható. A háztartásban stabil helyen rögzített szerkezet biztosítja a telefonos összeköttetést az ügyeletben lévő szolgálattal az SOS gomb megnyomása után. A berendezés beszerelésének költségeit az illető személy otthonában Nagyszombat megye állja. A szolgáltatás non-stop működtetésének költségeit szintén a megye viseli, amelynek együttműködő partnere a Szlovákiai Szamaritánusok Egyesülete.

A házi segélyhívó szolgálatnak köszönhetően az erre rászoruló személyek otthonról is segítséget kérhetnek. A szolgálatot teljesítő, szakképzett csapat kiértékeli a helyzetet, majd egyezteti a további lépéseket. A megoldások között szerepel az, hogy konzultálnak az orvossal, vagy mentőszolgálatot küldenek ki a helyszínre. Május végéig már 349 alkalommal használták ki ezt a szolgáltatást, 13 esetben kellett kiküldeni a mentőt is” – tájékoztatott Jozef Viskupič. A diszpécserszolgálat dolga az is, hogy felhívja az embereket és érdeklődik az egészségi állapotuk felől.

Jozef Viskupič, Nagyszombat megye elnöke