Befejeződött a Nagyszombat megye fenntartása alá tartozó nagyszombati Ján Palárik Színház tükörtermével kapcsolatos közbeszerzés. A győztes a Pamarch társaság lett, amely 502 ezer eurós árajánlatot tett a munkálatok elvégzésére.

„Befejeződött a közbeszerzés, amely a nagyszombati Ján Palárik Színház tükörtermének és oldalsó szalonjának felújítását célozza meg a kulturális intézmény első emeletén. A város történelmi ékkövének modernizációja tehát folytatódik, amelyre további félmillió eurót költünk. Felújítják az értékes fali díszeket és a mennyezetet. Új csillárok is lesznek, amelyeket a szakemberek a korabeli fotográfiák alapján készítenek el“ – mondta Jozef Viskupič megyeelnök.

A felújítási munkálatok a tervek szerint 2021 júniusának második felében kezdődnek a nemzeti műemlékek közé tartozó épületben. A modernizáció befejezése idén októberben várható.

A falak és a mennyezet stukkódíszítésénél az elsődleges szempont a keletkezés idejéből származó felszín típusának megőrzése. Az eredeti faburkolatot szakszerűen felújítják, ahol pedig megrongálódott, ott kijavítják. A belépőkaput is modernizálják, és mindkét oldalán tükröt helyeznek el. A színházi szalonban felújítják a burkolatot, továbbá az öltözőket és a szociális helyiségeket. A modernizáció része a légtechnika kiépítése is, amely egyúttal légkondicionálásra is alkalmas lesz.

2019-ben a Szentháromság tér felőli oldalon felújították a színház elülső homlokzatát. A homlokzat ezzel olyan lett mint a 19. században, ahogyan azt Bernard Grünn építész 1831-ben megtervezte.

2021-ben a Színház utca felőli oldalon klasszicista stílusban modernizálták a kulturális intézmény homlokzatának egy részét és stukkódíszítését. Behelyezték az ablakok és a faredőnyök hiteles mását, amelyek a színház elmaradhatatlan részét képezik.

Jozef Viskupič, Nagyszombat megye elnöke