Nagyszombat megye a nagyszombati Egészségügyi Középiskolában kialakította az első nagy kapacitású oltóközpontját. Ezen a hétvégén, 2021. február 20-án és 21-én az óvodai pedagógusok, valamint az alap- és középiskolás tanárok lehetőséget kapnak az oltásra függetlenül attól, hogy ki az intézményük fenntartója. Branislav Gröhling oktatási, tudományos, kutatási és sportminiszter is részt vett a központ bejárásán.

“A nagyszombati Egészségügyi Középiskolában megnyitottuk az első nagy kapacitású oltóközpontot. Készen állunk további 55 év alatti tanárok oltására. Ambuláns orvosok és nővérek fülkékben oltanak. A járóbeteg-ellátást biztosító egészségügyi dolgozók bevonása a megye minden részén segíthet a kórházak tehermentesítésében – ismertette Jozef Viskupič nagyszombati megyeelnök. A megye célja úgy felállítani a rendszert, hogy a nagyszombati oltóközpont modelljét fokozatosan más városokban is kialakítsák a lakosság további csoportjainak oltásához.

“Most megmutatkozik az egészségügyi középiskolák jelentősége. Pedagógusaiknak és a diákoknak is köszönhetően legyőzzük a járványt. Segítenek a tesztelésben, sőt az oltásban is. Gröhling miniszterrel megvitattuk annak lehetőségeit, hogy a jövő diákjai számára hogyan tehetjük vonzóbbá az egészségügyi középiskolákat. Közös célunk, hogy elegendő egészségügyi szakember legyen Szlovákiában” – mondta Viskupič, és kiegészítette azzal, hogy az egészségügyi középiskola személyzetének és diákjainak segítségével Nagyszombat megye egy mobil antigéntesztelő állomást is kialakított.

A nagy kapacitású oltóközpontokat fokozatosan más városokban is kialakítják, ahol a 18 és 55 év közötti lakosokat oltanák be. A helyiségek kiválasztását, valamint az adminisztrációs, tárgyi és műszaki feltételeket a megye a városokkal együttműködve végzi. Ezenkívül a megyei terv alapján néhány rendelőintézetet is szeretnének bevonni, ahol lehetőség nyílna az oltások beadására. A megye 55 év feletti lakosai jelenleg öt kórházban kaphatják meg azt a vakcinát, amelynek kicsit igényesebb a hűtése.

“Az egészségügyi miniszter megbízásából koordináljuk az oltást a megyében. Ennek alapja a kórházak és személyzetük tehermentesítése. Ezért az a tervünk, hogy az oltást közelebb hozzuk az összes érdeklődőhöz. Számítunk az ambuláns orvosokra és a nővérekre. Készek vagyunk fokozatosan megkezdeni a lakosság oltását több város nagy kapacitású oltóközpontjaiban. Nagyszombat után Dunaszerdahely és Szakolca lesz a következő két helyszín. Együttműködünk majd a helyi önkormányzatokkal, de mindez a rendelkezésre álló oltóanyagok számától függ. Jelenleg olyan információink vannak,  hogy március és április folyamán növekedni fog a rendelkezésre álló vakcinák mennyisége – jelezte Viskupič.

Az ambuláns orvosok és a nővérek a pomocsockovanim@trnava-vuc.sk e-mail-címen jelentkezhetnek vezetéknevük, keresztnevük, cégnevük, telefonszámuk, e-mail-címük, valamint annak a járásnak a megadásával, ahol tevékenykednek.