Nagyszombat megye 2021. április 19-től megnyitotta a hatáskörébe tartozó múzeumokat, galériákat és népművelési központokat. A felsorolt intézményekben azonban szigorúan be kell tartani a járványügyi intézkedéseket, beleértve azt, hogy a termekben csak korlátozott számú személy tartózkodhat, a terület nagyságától függően. Az is feltétel, hogy a látogatóknak negatív Covid-tesztet kell felmutatniuk, és respirátort kell viselniük. Az újra megnyitott megyei kulturális intézmények nyitvatartásával kapcsolatos információk elérhetők honlapjaikon és a közösségi hálókon található profiljaikon.

Nagyon örülök annak, hogy csaknem négy hónapos szünet után ismét megnyithatjuk a nagyközönség előtt múzeumainkat, galériáinkat és népművelési központjainkat. Ezek közül több is új kiállítással várja az érdeklődőket. Tekintettel a jelenlegi járványügyi helyzetre azonban még nem szervezhetők csoportos tárlatvezetések és rendezvények tömeges részvétellel. Kulturális intézményeink látogatásakor be kell tartani az érvényes járványügyi intézkedéseket – emlékeztetett Peter Kadlic, a Nagyszombat Megyei Hivatal Kulturális és Sport Szakosztályának igazgatója.

A nagyszombati székhelyű Ján Koniarek Galéria három kiállítást is kínál megtekintésre: Adam Šakový kortárs festőművész alkotásaiból látható egy új tárlat, Ján Filo festőre és grafikusra egy életműkiallítással emlékeznek születésének 100. évfordulóján, valamint Margaréta Petržalová legújabb alkotásaiból is látható egy tárlat.

A Szenicén működő Ján Mudroch Erdőháti Galériában Alexander Salontay kiállítása látható Küldemény II. elnevezéssel. Ez annak a tárlatnak a megismétlése, amelyet tavaly Zuzana Čaputová köztársasági elnök is megtekintett a nagyszombati Ján Koniarek Galériában.

A szakolcai Erdőháti Múzeumban tekinthető meg A család az Erdőhát hagyományos népi kultúrájában című kiállítás, amely a múltbeli családi szokásokat mutatja be, elsősorban három kulcsfontosságú mozzanatra összpontosítva az ember életében: a születésre, az esküvőre és a temetésre.

A Galántai Honismereti Múzeum A harmadik út – a Hanza hagyatéka című kiállítással a Galántán 1925-45 között székelő szövetkezeti mozgalom történetét mutatja be.

Mind a 18 megyei kulturális intézmény tavaly december 19-től zárva tartott. A könyvtárak idén március 8-tól nyitották ki kapuikat. Az intézkedések fokozatos enyhítésével párhuzamosan várható, hogy a nagyszombati Ján Palárik Színház és a galgóci M. R. Štefánik Csillagvizsgáló és Planetárium is hamarosan fogadhatja a nagyközönséget.