A független kultúra az egyik olyan terület, amelyet a koronavírus leginkább sújtott. Nagyszombat megye ezért úgy döntött, hogy mentőcsomagot készít a szabad képzőművészek, a színházakban dolgozó művészek, a nem intézményesített kulturális tevékenységet folytatók és a kisebb könyvkiadók számára.

“Nem akarjuk, hogy a koronaválság pénzügyi következményei térdre kényszerítsék a régió kultúráját. A szükséges megszorító intézkedések ellenére, amelyeket a költségvetésünkben eszközölnünk kellett, úgy döntöttünk, a művészeknek segítséget nyújtunk. Célirányos intézkedéseket készítettünk azok megsegítésére, akik a kultúrából élnek, és most egy nehéz időszakon mennek keresztül. Az elkövetkező napokban bemutatjuk a nem intézményesített kulturális tevékenységet folytatók számára nyújtott pályázati felhívás feltételeit. A szabad művészeket és a független könyvkiadókat kulturális intézményeink segítségével fogjuk támogatni” – mondta Jozef Viskupič, Nagyszombat megye elnöke.

A támogatási program fő célja a Covid-19 világjárvány Nagyszombat megye független kultúrájára gyakorolt ​​hatásainak enyhítése. A megye a pályázati felhívás kihirdetése mellett a hivatásos, nem intézményesített kulturális tevékenységet folytatók esetében külön forrásokat irányoz elő a galériák számára, hogy kortárs szlovák képzőművészek alkotásait tudják vásárolni, valamint a könyvtárak számára, amelyek a kis könyvkiadóktól új könyveket tudjanak majd beszerezni. A megye bevonja a szabadúszó színművészeket a nagyszombati Ján Palárik Színház külső kreatív csapatába, amely részt vesz a 2020/21-es szezonra tervezett eredeti szlovák színmű színpadra állításában.