Nagyszombat megye a mostani hétvégén, március 6-án a három saját intézményében kialakított nagy kapacitású oltóközpontjaiban szervez oltást a Covid-19 megbetegedés ellen. Nagyszombatban ez már a harmadik oltás lesz, míg Dunaszerdahelyen és Szakolcán első ízben nyitnak ki az oltóállomások. Az orvosi rendelők személyzetével együttműködésben mintegy 4500 személyt oltanak be az AstraZeneca vakcina első adagjával. A központi bejelentkezési rendszeren keresztül még most is jelentkezhetnek az 56 és 70 év közötti pedagógusok, csak a bejelentkezési kérdőívet kell kitölteniük.

Ahogy jeleztük, közelebb visszük az oltást az emberekhez a régióinkban.  Dunaszerdahelyen és Szakolcán most lesz a nagy kapacitású oltóközpontjaink premierje. Nagyszombatban ezúttal már a harmadik hétvégén oltanak. Mind a három helyszínen a rendelők orvosai és nővérei segédkeznek majd az oltásnál. Emellett kihasználjuk az egészségügyi középiskoláink kapacitásait is– nyilatkozta Jozef Viskupič, Nagyszombat megye elnöke.

A vakcinák beadását és az ezzel kapcsolatos tanácsadást az ambuláns orvosok és nővérek végzik. Velük azért folytat együttműködést a megye, hogy így tehermentesítsék a kórházakban dolgozó egészségügyi személyzetet. Az adminisztratív teendők elvégzésében a megyei egészségügyi középiskolák tanárai és diákjai segítenek majd, ugyanígy a beoltott páciensek megfigyelésében is.

A  nagy kapacitású megyei oltóközpontok 2021. március 6-án, szombaton 8 és 18 óra között tartanak nyitva az alábbi helyeken:

Magyar Tanítási Nyelvű Vidékfejlesztési Szakközépiskola, Szent István tér 1533/3, 929 01 Dunaszerdahely

Egészségügyi Középiskola, Lichardova u. 1, 909 01 Szakolca – az oltás a Jatočná 2046-os szám alatt található tornateremben lesz

Egészségügyi Középiskola, Daxner u. 6, 917 92 Nagyszombat

Miután az oltás iránt érdeklődő személy regisztrál a központi elektronikus formanyomtatványon keresztül, kap egy megerősítő SMS-t a tervezett oltás pontos időpontjáról. Az oltás folyamatossága érdekében a megyei szervezők azt kérik, hogy mindenki tartsa be az időpontokat. Mindenki hozza magával az oltóközpontba a személyi igazolványát és az egészségbiztosítós kártyáját. Emellett arról is kell igazolás, hogy az illető hol van alkalmazásban, vagy arról, melyik olyan csoporthoz tartozik, amelynek az egészségügyi minisztérium rendelete lehetővé teszi azt, hogy előnyt élvezzen az oltásnál. Ez az igazolás lehet a munkaszerződés is. A megye a honlapján közzétette a kérdőíveket, hogy az érdeklődők otthon kinyomtathassák és kitölthessék azokat, ezzel is hozzájárulva a várakozási idő csökkentéséhez.

Nagyon örülök annak, hogy nagy az érdeklődés az oltás iránt, amely biztonságos, ingyenes és önkéntes. Jó hír, hogy az AstraZeneca vakcinából, amellyel most is oltunk a központjainkban, március és április fordulóján újabb jelentős szállítmány érkezik. Üdvözlöm azt a döntést, hogy az egészségügyi minisztérium már a jövő héten széles körben lehetővé teszi az életkor szerinti jelentkezést az oltásra, ahogy azt mi korábban is szorgalmaztuk. A 70 év alattiakat a megyék fogják oltani, a 70 évnél idősebbeket pedig a kórházak és a rendelőintézetek“ – mutatott rá a megyeelnök.

Az AstraZeneca vakcinával újabban már az 56 és 70 év közötti korosztályhoz tartozókat is beoltják, de ajánlott, hogy  ezt beszéljék meg az orvosukkal. Az eddigi határ 55 évben volt megszabva. Amennyiben lesz elegendő vakcina, a megye kész további nagy oltóközpontok kialakítására is. A megye az oltás megszervezését más helyszíneken is a városokkal együttműködésben tervezi majd előkészíteni, beleértve a helyiségek biztosítását, az adminisztratív ügyintézést, továbbá az anyagi és a műszaki feltételek megteremtését is.

Nagyszombat megyében a 70 évnél idősebb polgárok oltása folyamatosan zajlik öt kórházban. Ezekhez egyes olyan rendelőintézetek is csatlakozhatnak, amelyek képesek biztosítani a vakcinák megfelelő hűtését. A Pfizer/BioNTech és a Moderna oltóanyagával az új rendelet értelmében a 70 évnél idősebbeket is beolthatják. Eddig ez csak a 75 évnél idősebbekre vonatkozott.

Jozef Viskupič, Nagyszombat megye elnöke