Nagyszombat megye a Bolt társasággal közösen azon dolgozik, hogy több kisebb várost is elektromos rollerekkel lásson el. Elsőként 2021. június 7-én, hétfőn Galánta, Galgóc és Pöstyén gazdagodott ilyen járművekkel, majd a tervek szerint Holics lesz a következő város. A rollerek a munkába vagy az iskolába való eljutás gyors lehetőségét kínálják, egyúttal pedig az autós közlekedés környezetbarát alternatíváját jelentik. Attraktivitásuk és könnyű használatuk a turisták számára is előnyt jelenthet.

Örömmel tölt el, hogy a Bolt elektromos rollerei jelen lesznek Nagyszombat megyében. Egyik fő célkitűzésünk, hogy főleg a városközpontokban csökkentsük az autóval megtett rövid utak számát. A rollerek gyorsabbak és környezetbarátabbak. Úgy döntöttünk, hogy 16 ezer euróval támogatjuk ezt a kezdeményezést. Örülök annak, hogy a Bolt társaság megtalálta a módját annak, hogy a polgármesterekkel való megállapodás után hogyan működtesse ezt a szolgáltatást kisebb városokban is. A megye célkitűzése, hogy a közlekedés ezen formáját éppen a kisebb városokban honosítsa meg” – mondta Jozef Viskupič nagyszombati megyeelnök.

Speciális, bevezető promó kódokat is előkészítettek. Az első száz személy 1 eurós kedvezményt kap az első 10 útra. Amennyiben 1 euró 20 cent egy út ára, a kedvezménnyel az csak 20 centbe kerül. 1 euró alatti ár esetén az út ingyenes. Az egyes városokra vonatkozó kódokat Nagyszombat megye Facebook-profilján teszi közzé.

“Nagyszombat megye Szlovákiában és Csehországban egyetlenként az egész területét le szeretné fedni a rolleres közlekedéssel. Ez a többi megye számára is példaként szolgálhat, hogyan hozhatja közelebb ezt a praktikus és környezetbarát közlekedési formát az emberekhez. A rollerek kedvező kölcsönzési áruknak köszönhetően mindenki számára elérhetőek. Arra törekszünk, hogy az egyes városokban a lehető legjobb helyen helyezzük el ezeket” – tette hozzá a Bolt társaság képviseletében Martin Zajíc.

Az érdeklődők a Bolt-rollert az App Store vagy a Google Play segítségével letölthető alkalmazással tudják kikölcsönözni. Ezen programok valamelyikének telepítése után regisztrációra, néhány adat és a bankkártya számának megadására van szükség. Az applikáció jelzi a szabad rollereket és feltöltöttségük szintjét. Az út megkezdése 50 centbe, minden megkezdett perc pedig további 10 centbe kerül. A fizetés az utazás után, bankkártyán keresztül történik.

Az utazás alatt fontos szempont a biztonság és az elővigyázatosság, ezért néhány zónában csak kisebb sebesség megengedett.

A rollert megfelelő helyre kell parkolni, valamint lefotózni. A parkolásnál szem előtt kell tartani azokat a helyeket, ahol tilos rollerrel parkolni. Az applikációban a parkolóhelyek P betűvel vannak jelölve. Többszöri helytelen parkolás után az adott személy profiljának leblokkolása fenyeget.

Jozef Viskupič, Nagyszombat megye elnöke