Nagyszombat megye folytatja azt a nyilvános versenypályázatot, amely az útkarbantartásra szánt járműpark teljes cseréjére irányul. Az útkezelő és karbantartó vállalat jelenleg használt technikája nem felel meg a 21. század igényeinek, mivel elavult és nem hatékony. Ezért Nagyszombat megye arra kényszerül, hogy évente több modern járművet béreljen külső vállalatoktól, amelyekre az új járművek vásárlása után már nem lesz szükség.

Ennek a teljes körű felújításnak az a célja, hogy jelentősen csökkentse a berendezés bevetésének idejét jegesedéskor vagy havazáskor. Ezen felül az új járművek szóróanyaga környezetbarátabb és takarékosabb lesz.

“A jelenlegi géppark legrégebbi járműve 51 éves. Az ilyen régi technikával egyszerűen nem lehet időben reagálni. Ahhoz, hogy a hó vagy a jegesedés ne lepje meg az útkarbantartókat, a 40 és 50 éves járművek cseréjét meg kell valósítani. Az útkezelő vállalat személyzetének olyan járműveket akarunk biztosítani, amelyek gyorsabban és jobban kezelik az úton kialakuló vészhelyzeteket. Ezzel ugyanakkor jelentősen hozzájárulunk a közúti biztonság javításához is” – mondta Jozef Viskupič, Nagyszombat megye elnöke.

A Közbeszerzési Hivatal megerősítette, hogy a versenypályázat megfelel a szigorú átláthatósági kritériumoknak. Nagyszombat megye lehetőségeihez mérten próbált minden szükséges körülménynek megfelelni. A megye célja az volt, hogy a lehető legjobb áron új szórógépeket szerezzen be, és ennek alapján a versenyt elektronikus aukción is lebonyolították. Az elektronikus aukciós folyamatot a Közbeszerzési Hivatal, mint az EVO rendszer üzemeltetője közvetlenül irányította, és a megyének nem volt lehetősége beavatkozni a folyamatba.

Nagyon jó hír, hogy a folyamat lezárulta után mind a régió lakói, mind az útkezelő és karbantartó vállalat alkalmazottai élvezhetik az új, modern járműparkot.

Jozef Viskupič, Nagyszombat megye elnöke