Nagyszombat megye első alkalommal tett közzé pályázati felhívást, amelynek tárgya kérelmek beadása abból a célból, hogy az igénylők forrásokhoz jussanak Nagyszombat Megye Fejlesztési Alapjából. A megye olyan tevékenységeket és rendezvényeket kíván támogatni, amelyeket szervezetek vagy az egyes települések szerveznek azzal a céllal, hogy  hozzájáruljanak a megyében az intelligens és fenntartható régiófejlesztéshez. Erre a célra 450 ezer eurót különítettek el a megye költségvetésében.

„A megyei alap egy eszköz, amely Nagyszombat megye fejlesztését és népszerűsítését szolgálja. A megyei költségvetésből 450 ezer eurót szánunk erre a célra. Megyénk településeivel és szervezeteivel közösen igyekszünk elősegíteni a fejlesztési lehetőségek körének kibővítését. Támogatjuk az egyedi, újszerű, minőségi és jó ötleteket. Ezt a pályázati felhívást elsősorban olyan nagyobb projektek és rendezvények támogatására írtuk ki, amelyek fontosak lehetnek az egész megye és lakosai szempontjából is“ – mutatott rá Jozef Viskupič, Nagyszombat megye elnöke.

Elsősorban azok a projektek számíthatnak sikeres elbírálásra, amelyek az egyes régiók általános fejlesztésével kapcsolatosak, vagy a vállalkozások szakmai hozzáértésén javítanának, hozzájárulnának a foglalkoztatottság fenntartásához vagy az infrastruktúra felújításához. Az egész régió szempontjából meghatározó jelentőségűek, vagy olyanok, amelyek hatása kiterjed még a szomszédos régiókra is. Utóbbiak természetesen nagyobb pénzügyi támogatást igényelnek.

Az egyedi ötletek versenyében üdvözölnek olyan projekteket, amelyek az egyes régiók életminőségének javítását szolgáló újszerű megoldásokat kínálnak. A közterületek felújítására is lehet pályázni, továbbá a fiatalokat megszólító projektekre, és nem utolsósorban a klímaváltozás okozta kihívások kezelésére szolgáló javaslatok megvalósítására is.

Pályázatokat nyújthatnak be városok és községek, jogi és természetes személyek (vállalkozók), ha ezek székhelye vagy állandó lakhelye Nagyszombat megyében van, illetve ha a megye lakosainak biztosítanak szolgáltatásokat.

Az érdeklődők pályázataikat elektronikusan adhatják be az alábbi linken elérhető adatlap segítségével: https://www.trnava-vuc.sk/13475-sk/2021. A pályázatok beadásának határideje az első körben 2021. május 31., a második körben pedig 2021. augusztus 31.  A megpályázható összeg minimálisan 10 ezer euró.