Nagyszombat megye május első hétvégéjén is folytatta a Covid-19 elleni oltást. Összesen 7419 adag védőoltást adtak be. Februártól már csaknem 62 ezer embert oltottak be.

  1. május 1-jén, szombaton a három megyei nagy kapacitású oltóközpontban először oltottak a Pfizer/BioNTech vakcinájával. Ezt a védőoltást összesen 5076 hatvan év feletti személy kapta meg, ebből Dunaszerdahelyen 1836, Szakolcán 1380 és Nagyszombatban 1860 személy. Május 2-án, vasárnap 2343 személyt pedig az AstraZeneca védőoltással oltottak be.

„Az alapvető feladat folytatni az oltás több 10 ezer adagjának beadását, ugyanakkor fontos megtartani a beoltottak magas százalékát. Ezért nagyon örülök annak, hogy a hétvégén először oltottunk a Pfizer vakcinával a megyei nagy kapacitású oltóközpontokban. Közben folytatjuk az AstaZenecával való oltást is, a második adag beadása szintén zajlik. Örülök, hogy az oltásnak köszönhetően a járványügyi helyzet is javul. Jó hír, hogy az egészségügyi minisztérium eleget tett a kérésemnek, és lehetővé tette a fiatalabbak számára, hogy regisztráljanak az ún. váróteremben – mondta Jozef Viskupič, Nagyszombat megye elnöke.

A hétvége előtt a megye problémát tapasztalt az SMS-ek küldésével kapcsolatban, az érintetteket ugyanis nem tájékoztatták az AstraZeneca második adagja beadásának helyéről és időpontjáról. A Nemzeti Egészségügyi Információs Központ nem tájékoztatta az oltásra várókat, akik az információkat az adatbázisban szereplő telefonszámok hibás formátuma miatt nem kapták meg. A megye a központtal együttműködve 2021. április 30-án, pénteken sürgősen és megfelelően oldotta ezt a problémát. Jozef Viskupič, Nagyszombat megye és egyúttal az SK 8 csoport elnöke rámutatott, hogy a megyei nagy kapacitású  oltóközpontokban az oltásra való jelentkezés február óta különböző szakaszokon ment át. Ebben az összefüggésben megjegyezte, hogy az államnak foglalkoznia kellene az adatbázisaiban szereplő adatok helyességével.

A rendelkezésre álló oltóanyagok számának és típusának várható növekedésével összefüggésben Nagyszombat megye intenzíven készíti elő további oltóközpontok kialakítását. Az oltások zavartalan beadása érdekében a megye 18 év feletti önkénteseket keres. Minden érdeklődőt várnak, aki segíteni szeretne, és így hozzájárulna a normális élethez való mielőbbi visszatéréshez.

Az oltással kapcsolatos információk, valamint az oltóközpontok térképen megjelölt helye az alábbi speciális linken található meg: https://zdravazupa.skkorona/#ockovanie. Minden információt rendszeresen frissítünk a közösségi oldalakon található profiljainkon is (Facebook: Trnavský samosprávny kraj, Instagram: trnavskazupa).