A Nagyszombati Kerületi Önkormányzat a szlovák külügyminisztériummal együttműködve szervezte meg a Régiókból a világba elnevezésű rendezvényt. A 2021. június 22-én és 23-án megvalósuló interaktív találkozón bemutatták a gazdasági diplomáciában rejlő lehetőségeket és a Nagyszombat megyében működő szlovák vállalatok állam által támogatott exportját. A rendezvény részeként vállalatlátogatásokra is sor kerül.

„A szlovák vállalkozók és tudósok egyedi, valamint innovatív megoldásai fontos szerepet játszhatnak a gazdaság újraindításában. Ezen az eseményen megtudhatják, hogy a kormány milyen segítséget tud nyújtani számukra, elsősorban az export esetében. A Régiókból a világba címet viselő rendezvényen alkalmunk nyílik a gyakorlatban bevált példákról beszélni, továbbá megosztani azokat a tapasztalatokat, amelyek az állami támogatás megszerzésénél jelentenek kihívást. Ezért nagyon örülök, hogy ennek a rendezvénysorozatnak az első részét Nagyszombat megyébe hoztuk“ – mondta Jozef Viskupič, Nagyszombat megye elnöke.

A kétnapos rendezvényen Jozef Viskupič megyeelnök és Ingrid Brocková, a külügyminisztérium államtitkára kerekasztal-beszélgetést folytatott az állami ügynökségek, a vállalkozók, a regionális kereskedelmi és ipari kamarák, az önkormányzatok és a tudományos kutatóintézetek képviselőivel, hogy aktívan megvitassák az együttműködés fejlesztésének lehetőségeit.

„A szlovák külügyminisztérium koordinálja az ebben érdekelt állami intézményeket a gazdasági diplomácia területén. Nemcsak külföldön, hanem az országon belül is. Ezért örülök annak, hogy a mai rendezvényen a vállalkozók, továbbá más ágazatok, az ügynökségek és a kamarák képviselői is részt vettek. Támogatni kívánjuk a vállalatok, a tudományos és az oktatási intézmények külföldi országokkal való együttműködési szándékát. Célirányosabbak akarunk lenni, meg akarjuk ismerni ügyfeleinket, terveiket, de a problémáikat is. Ezt biztosan nem tudjuk megtenni az asztal mellől, ezért ellátogatunk a szlovák régiókba“ – ismertette Ingrid Brocková, a külügyminisztérium államtitkára, aki egyúttal elmondta, hogy a minisztérium más megyékkel is szervez hasonló rendezvényeket.

Nagyszombat megye támogatja a vállalkozói környezet javítását és a vállalkozók Megyei Innovációs Fejlesztési Ügynökség tevékenységein keresztüli láttatását. A megye ugyanakkor a turizmus aktív fejlesztését is támogatja, különösen a Nagyszombat Megyei Idegenforgalmi Szövetség vagy a fejlődő Pöstyéni Repülőtér segítségével.

Jozef Viskupič, Nagyszombat megye elnöke