A megyei képviselők módosították az idei költségvetést. Így reagálnak az adóbevételek becsült 7 millió eurós hiányára. A testület a feleslegessé vált épületek jövőjéről is döntött, és újabb lépést tett a régóta fennálló probléma megoldására, amely Felsődiós (Horné Orešany) Majdánske településrészén lévő út rendezésével kapcsolatos.

A Nagyszombati Kerületi Önkormányzat 2019-ben 12,8 millió költségvetési többlettel gazdálkodott. E kedvező eredmény mögött elsősorban a gazdaság tavalyi növekedése áll. A megye kiadásait a törvényhozás által hozott változások befolyásolták, mint például a fizetések valorizációja, a rekreációs utalványok vagy az ún. „ingyenebéd.“ Tavaly a megye jelentős fejlesztési beruházásokat is végrehajtott. Ennek eredménye például a galántai Szociális Szolgáltatások Központjának létrehozása, a duális oktatási rendszer újraindítása vagy a részvételen alapuló költségvetés-tervezés kísérleti projektje.

A megye folytatta az útfelújításokat és a kulturális intézmények épületeinek modernizálását.

A megye folytatta az utak javítását, és beruházott a kulturális intézmények épületeinek korszerűsítésébe. Jó gazdaként Nagyszombat megye ezt a többletet elsősorban egy kellően erős tartalékalap létrehozására használta fel. A megye jelenleg havi bevételhiányt érzékel, amelyet főleg a személyi jövedelemadó tesz ki. A COVID-19 világjárvány megmutatta, hogy mennyire fontos pénzügyi tartalékkal rendelkezni. A koronaválság pénzügyi következményeit részben az előző évben létrehozott tartalékalapból finanszírozták. A teljes 9,4 milliós összegből 2 millió eurót a 2019-ben keletkezett helyközi autóbuszközlekedés kötelezettségeinek megfizetésére fordítanak.

A képviselők jóváhagyták egy holicsi, feleslegessé vált épület 305 ezer értékű eladását is. Ezt az összeget a nyilvános pályázat nyertese ajánlotta fel. A múltban a megye 21 alkalommal kínálta fel eladásra épületeit. Az egykori pöstyéni Elektrotechnikai Szakközépiskola nem használt épületeit bérbe adják a nagyszombati Cirill és Metód Egyetemnek, amely az új Egészségtudományi Karát nyitja meg itt. Az egyetem az épület modernizációjára 240 ezer eurót fordít.

Ezenkívül a megyei testület ülésén megállapodtak a pöstyéni volt Elektrotechnikai és Gépészeti Szaktanintézet épületének bérletéről az Iniciatíva Arta civil egyesület számára 25 évre. Nagyszombat megye együttműködik a helyi kulturális közösség munkatársaival egy kulturális és kreatív központ létrehozásában.

Nagyszombat megye a jövőben is folytatja a Majdánske településrészhez vezető út alatti telkek rendezését. Ezt a problémát több mint 30 éve nem kezelték. A mai napon hozott döntéssel Felsődiós ezen földterülete 1 euróért Nagyszombat megye hatáskörébe kerül. Ezzel a képviselők újabb lépést tettek annak érdekében, hogy a megye saját hatáskörben gondoskodni tudjon erről a területről.

Két videokonferencia után a megyei képviselő-testület személyesen ülésezett a járványügyi intézkedéseket betartva. A képviselők közötti ajánlott távolság betartása érdekében az ülést kivételesen a nagyszombati Kereskedelmi és Szolgáltatási Középiskola Lomonoszov utcai épületében tartották meg.

Jozef Viskupič, Nagyszombat megye elnöke