A Bachleda völgyben találkozott az ország tíz megyeelnöke csütörtökön, 2021. június 10-én, csütörtökön. A találkozót abból az alkalomból tartották, hogy 15 évvel ezelőtt alakult meg a 10 megyeelnököt magában foglaló tömörülés, az SK 8, amely a megyékben élő lakosok érdekeit képviseli. Az összejövetelen vendégként részt vett Marián Zachar, az edinburghi herceg által alapított nemzetközi díj, a DofE igazgatója is.

“Ma ismét beszéltünk annak szükségességéről, hogy új törvényt kell elfogadni a közösségi személyszállításról. Az SK 8 kezdeményezésének folytatásáról van szó, hiszen ennek köszönhetően sikerült elfogadtatni a közúti közlekedést szabályozó törvény módosítását. Sikerült így elérnünk azt, hogy a megyék nagyobb  hatásköröket kaptak mint a helyközi autóbusz-közlekedési szolgáltatások megrendelői” – emlékeztetett Jozef Viskupič. Az SK 8  és Nagyszombat megye elnöke hozzáfűzte, hogy minden megyében előkészületeket teszünk a regionális jégkorong-akadémiák építésére. Ezen a téren együttműködünk a Szlovák Jégkorong Szövetséggel. Tapasztalatcserét is tartottunk már, és szó volt annak a határidőnek az eltolásáról, amikor merítenénk a kormány e célra folyósítandó támogatását.”

A találkozó programjának egyik pontja volt annak az együttműködési szándéknyilatkozatnak az ünnepélyes aláírása, amellyel szorosabbra fűzik a kapcsolatokat az edinburghi herceg által alapított nemzetközi díj, a DofE irányítója és az SK 8 között. A megyék ily módon is bekapcsolódnak a fiatalok iskolán kívüli művelődésének támogatásába, azzal a céllal, hogy eredményesebben legyenek képesek érvényesülni a gyakorlatban, beleértve az önkéntesség területét is.

A mostani összejövetelünket a MagasTátrában szerveztük meg, hogy ezzel is jelképesen támogassuk a szabadságok eltöltését Szlovákiában. Megyénk, Eperjes megye beterjesztett egy elemzést Quo vadis, Romale? címmel. Ez tartalmazza a marginalizált roma közösségek helyzetének javítását célzó regionális indítványainkat – mondta Milan Majerský, Eperjes megye elnöke.

Megvitatták azokat a lehetőségeket is, hogy miként tehetnék még hatékonyabbá a Covid-19 elleni oltást. Ezzel kapcsolatban a legújabb kihívást a 12 és 15 év közötti fiatalok oltása jelenti, valamint a vakcinák beadása a helyszínre kiszálló oltócsoportok és az orvosi rendelők segítségével. A megyék elnökei megerősítették azt is, hogy készek a miniszternek segíteni a járvány esetleges harmadik hullámával kapcsolatban várható előkészületekben. A részletek megbeszélése érdekében találkozót kezdeményeztek Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszterrel.

Jozef Viskupič, az SK 8 csoport és Nagyszombat megye elnöke