Az előző kormány szociális csomagjai – bérek valorizációja, ingyenes ebédek, üdülési utalványok – jelentős mértékben negatívan befolyásolták az önkormányzatok költségvetését. Már az előző időszakban is az önkormányzatokkal történt egyeztetés nélkül került elfogadásra az adóalanyok adóalapját csökkentő tétel összegének emelése.  Ez az önkormányzatok egyetlen bevételének csökkenését jelentette, összesen 44,7 millió euróval.

Az önkormányzatokra és a fenntartói hatáskörükben működő szervezeteikben a minimálbér 40 euróval tervezett emelése is negatívan hat, amely javaslat tárcaközi egyeztetése most zajlik. Ebben az összefüggésben az SK8 számára a szakszervezetek a felsőbb szintű kollektív szerződés módosítása keretében javasolt 13%-os bérvalorizációja is elfogadhatatlan.
Az Önkormányzati Megyék Társulása – SK8 – ismételten felhívja a figyelmet arra, hogy a megyék költségvetését negatívan érintő intézkedések meghozatalával párhuzamosan biztosítani kell a kompenzáció formáját is.  Ilyen összefüggésben nyugtalanító, hogy a tervezett szociális csomagok bevezetéséről a média tudósított, sem a megyékkel, sem a városokkal és falvakkal nem került sor tárgyalásokra.

„Nehéz időszakot élünk meg. Üdvözöljük, hogy a kormány segíteni szeretne az embereknek, de a koronavírus-járvány következményei már ma mutatkoznak az önkormányzatok csökkenő bevételein, amelyek a kormány közgazdászai szerint az elkövetkező két évben még megtöbbszöröződnek. Ennek közvetlen következménye lehet az önkormányzatok biztosította közszolgáltatásokra.   Szerencsétlennek tartjuk viszont, hogy a készülő intézkedésekről a médiából értesülünk. Az adóbónusz duplájára emelése a megyék számára 32 millió euró kiesést jelent az adók utáni bevételből. Ebből a nagyszombat megyét érintő rész 3,3 millió euró, emellett a bevezetett ingyenes autóbusz-közlekedés költségeit 5,3 millió euróra tesszük. Bízunk benne, hogy bekapcsolódhatunk a bejelentett szociális csomag törvényelőkészítési folyamatába és a kormány mielőbb leül velünk tárgyalni,” mondta az Önkormányzati Megyék Társulása – SK8 – és Nagyszombat megye elnöke Jozef Viskupič.

Az önkormányzatok a koronavírus okozta költségvetési kiesés következményeivel küzdenek. A kormány mindeddig nem jelentett be elképzelést sem a kompenzálásukra, sem a megemelkedett költségeik térítésére, pl. a COVID-19 vírus okozta pandémia első és várható második hullámának megelőző intézkedéseire. Az állam felelősségteljes hozzáállása nélkül az önkormányzatok megfontolhatják néhány közszolgáltatás korlátozását. Szó lehet a köz- és kerékpárutak karbantartásáról, a helyközi autóbuszjáratok fenntartásáról, lakók felvételéről a szociális ellátó intézményekbe vagy az iskolai kollégiumok és étkezdék működtetéséről.

Ezzel kapcsolatban a SzK Pénzügyminisztériuma jelezte, hogy a koronakrízis önkormányzati megyékre gyakorolt hatásainak kompenzációja tárgyában találkozni szeretne az SK8 képviselőivel. Úgyszintén ígéretet tett, hogy az önkormányzati megyéket érintő törvényalkotó és -módosító tárgyalásokra meghívja az SK8 képviselőit.