A Covid-19 vírusfertőzés terjedése ellen hozott intézkedések keretében az állandó szociális ellátást biztosító intézményekben szigorú higiénés és járványügyi rend érvényes és egyben tilos a látogatás. Ezen intézmények alkalmazottai számára a megye elsőként biztosított 1100 arcvédő pajzsot és fertőtlenítő, illetve tisztítószereket.

Az időszakos – napi, heti – szociális ellátást nyújtó intézmények működése megszűnt.  Ez esetben megelőző intézkedésről van szó, azzal a céllal, hogy az intézményekben – szociális ellátásban részesülő -, súlyos egészségkárosodással élő személyeket megvédjék a koronavírus fertőzéstől.  Az ilyen típusú nagyszombati, légi, és holicsi intézményeink alkalmazottai felmentést kaptak a munkavégzés alól, otthon maradhattak a családjukkal, de ők szájmaszkok varrását ajánlották fel segítségként a pandémia idejére.

A megye kész ezt a négy intézményben fennmaradt, összesen 60 helyet a Nagyszombati Egyetemi Kórház rendelkezésére bocsátani arra az esetre, ha a kórház fertőző részlegének kapacitását más osztályok kapacitásának terhére lenne kénytelen bővíteni.

Férőhelyeink csak azoknak – a fertőzés heveny jegyeit nem mutató pácienseknek – állnak rendelkezésére, akik a vírusjárvánnyal összefüggésben tovább nem szorulnak kórházi kezelésre, de további egészségügy, szociális ellátásukról gondoskodni kell. A páciensekről az egyes intézmények alkalmazottai gondoskodnak majd, szükség esetén számuk Nagyszombat megye fenntartásában működő többi szociális ellátást nyújtó intézmény alkalmazottaival kerül feltöltésre.