Nagyszombat megye elnöke, Jozef Viskupič a szlovák közlekedési és építésügyi miniszterrel, Andrej Doležallal találkozott, hogy közösen átfogó megoldást találjanak a galgóci közlekedési helyzetre. A 2020. június 30-án tartott ülésen Miroslav Kollár polgármester részvételével megállapodtak abban, hogy városi elkerülőutat kell építeni, amelynek része lesz egy új híd a Vág folyó felett. Viszont egy rendkívül költséges projektről van szó, amelyet sem a város, sem a megye nem tud saját költségvetésből finanszírozni.

“Nagyszombat megye kezelése alá  egyetlen közúti híd tartozik Galgócon.  A híd műszaki állapotának vizsgálatakor kiderült, hogy balesetveszélyes állapotban van. Tavaly ezért kizártuk a teherforgalmat, és előkészítjük a híd felújítását. A város közlekedési helyzetének átfogó megoldása szempontjából azonban a legmegfelelőbb alternatíva egy új elkerüút építése lenne. Éppen ezért Kollár polgármester úr részvételével egy ilyen hatalmas beruházás társfinanszírozásáról folytattunk tárgyalásokat a közlekedési miniszterrel. Már most leszögezhetem, hogy az állam nem menti fel magát a felelősség alól, ezt pozitív hírnek tartom. Megállapodtunk abban, hogy kidolgozunk egy egyedi megoldási rendszert az ilyen igényes építmények gyors és hatékony finanszírozásához. Ezért össze kell kapcsolni az európai uniós és az állami forrásokat, valamint a régiók és a városok anyagi forrásait. A galgóci forgalmi helyzet megoldása kísérleti projektként fog megvalósulni, amely Nagyszombat megye és már az állam szempontjából is az egyik legfőbb prioritás, ezért továbbra is nyomon követjük a helyzet alakulását és a tervezést” – mondta Jozef Viskupič, Nagyszombat megye elnöke.

A teherforgalom kizárása előtt a jelenlegi hídon a forgalom intenzitása 1400 és 1900 jármű között mozgott 7 és 18 óra között. A tehergépjárműveket a híd további károsodásának megakadályozása, továbbá a közlekedés egyéb résztvevőinek biztonsága érdekében zárták ki. A megye nemcsak a híd felújítását  tervezi, hogy az jó műszaki állapotban legyen, hanem a projektdokumentáció elkészítésekor úgy döntöttek, a hídtestet mindkét oldalon járdákkal szeretnék bővíteni, amely a gyalogosokat és a kerékpározókat egyaránt szolgálná. Mindezt európai uniós forrásokból finanszíroznák.

A találkozó témája volt egy fenntartható rendszer felállítása  az adminisztráció, a karbantartás, valamint a közúti infrastruktúra kiépítésének finanszírozására. A jövőben prioritás kell, hogy legyen a kis településeket és városokat elkerülő utak építése. Nagyszombat megye esetében ezek a Jabláncot (Jablonice) és Szenicét elkerülő utak. Viskupič megyeelnök a prioritást élvező beruházások között, amelyeket az államnak kellene finanszíroznia, a Holics és Szenice, valamint a Medve és Galánta közötti útszakaszok modernizációját nevezte meg.

Jozef Viskupič, Nagyszombat megye elnöke