Jozef Viskupic megyeelnök találkozott a Szlovák Köztársaság Beruházási, Regionális Fejlesztési és Informatikai Minisztériumának – Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR – államtitkárával, Vladimír Ledeckývel. A tárgyalások fő témája – a kifutó 2014-2020-as és a közelgő 2021–2027-es programozási időszakban is – módot találni az EU-s pénzalapok merítésének jelentős feljavítására és gyorsítására. Ennek elérését segítené a pályázatok bürokratikus igényességének csökkentése, a közbeszerzések ellenőrzésének egyszerűsítése és a megyék pozíciójának erősítése az EU-s projektek megvalósítása során.

„Szlovákiában a közérdekű beruházások 80 %-ának az EU-s alapokból jövő támogatás az alapja. Az SK8 éppen ezért kitartóan figyelmeztet az EU-s pénzek eredményesebb és gyorsabb merítésének fontosságára.  Ledecký államtitkár úrnak tolmácsoltam az új programozási időszak előkészítésére vonatkozó ajánlásainkat. Ha nem találunk mielőbb válaszokat a ma még nyitott kérdésekre, nem leszünk képesek mindjárt a 2021-es év elejétől meríteni az új EU-s alapokat. Ez alapvető hiba és elszalasztott lehetőség lenne,” mondta a találkozó után Jozef Viskupič nagyszombati megyeelnök.

A megyék elnökei már az előző kormányt is figyelmeztették, hogy a 2021-2027-es programozási időszakot előkészítő folyamat akadályozása és bonyolítása csökkenti az EU-s alapok merítésének lehetőségét.  Maga az Európai Bizottság a múltban többször kinyilvánította, hogy a belső paraméterek megszabása a tagállamok felelőssége. A mielőbbi merítés érdekében Nagyszombat megye a mostani modell kijavított változata mellett teszi le a garast. Alapvető változások eszközlése vagy teljesen új modell megalkotása jelentősen meghosszabbítaná a már egyébként is késedelmes előkészítést.

„Tanuljunk azokból a hibákból, amelyek a mostani programozási időszakban történtek. Hagyjuk meg azt, ami működik és ami kezdettől fogva rosszul volt beállítva, azt javítsuk ki.  Közös célunk az európai pénzek hatékonyabb felhasználása a lakossági szolgáltatások javítása és régióink modernizálása érdekében,” tette hozzá J. Viskupič.

Az Európai Strukturális és Beruházási Alapok, az Integrált Regionális Operációs Program (IROP) általánosságban a legfontosabb pénzforrások, amelyek révén az önkormányzatok biztonságos közúti infrastruktúra építésébe, színvonalasabb közszolgáltatások elérhetőségének javításába vagy környezetvédelmi irányultságú fejlesztési projektek megvalósításába kezdhetnek. Ebben az összefüggésben Viskupič megyeelnök levélben fordult Veronika Remišová miniszterelnök-helyetteshez, amelyben konkrét intézkedéseket javasol a közbeszerzési folyamat alapvető felgyorsítására olyan módon, hogy a városok és falvak meríthessenek az említett alapokból óvodák rekonstrukciójára vagy kerékpárutak építésére.  Az intézkedések idén nyáron történő bevezetése jelentősen javíthatná a 2014-2020-as költségvetési időszak még rendelkezésre álló forrásainak merítését.

Különösen a Covid-19 koronavírus-járvány okozta gazdasági recesszió idején lehetne az EU-s alapokat útfelújításokra, iskolaépületek, kulturális vagy szociális ellátó intézmények energetikai hatékonyságának javítására és a gazdaság újraindítására vagy a foglalkoztatottság megtartására a megyékben.